“Mies, waarom geef je veel trainingen gratis weg?” Rob kijkt me een tikkeltje getergd aan, alsof hij het gevoel heeft dat hij niet tot mij door kan dringen.

“De wet der wederkerigheid!” Antwoord ik hem luchtig. Ik heb dit gesprek vaker gevoerd en ik weet dat het soms even wennen is voor mensen.

“Wat is dat dan?”

“Kort door de bocht: goed doet, goed ontmoet. Ik heb het opgepikt van Jos Burgers. Je weet wel die marketinggoeroe.”

Herkenning glijdt over Rob zijn gezicht.  “Geef nooit korting, dat was zijn boekje toch?”

“Klopt, maar hij heeft meer geschreven! Een van zijn andere boekjes heet: De Wet van Snuf. Daarin omschrijft hij de wet der wederkerigheid.”

“Geven om te mogen ontvangen? Geloof jij echt in die boomknuffelaarij?”

“De ene dag meer dan de andere, maar ik probeer wel zo te leven ja”

“Het klinkt goed, maar werkt dat zakelijk gezien wel?”

“Soms wel en soms niet, maar als mens werkt het altijd!” Het is duidelijk dat Rob mentaal nog niet genoeg opgewarmd is om deze gedachtesprong te maken.

“Rob, heb ik jou wel eens verteld waarom ik zo graag met Andre Kuipers, de astronaut, zou willen spreken?”

Rob kijkt me glazig aan. “Wat heeft Andre Kuipers met Jos Burgers te maken?”

Het Overview Effect

Ik heb vaak discussie gevoerd met collega-ondernemers die vinden dat ik te veel weggeef. Als ik vertel waarom ik dat doe, volgt er onbegrip. Totdat ik onderstaande uitleg begon te gebruiken. Andre Kuipers is een van de weinige Nederlanders die het Overview Effect fysiek heeft mogen ervaren.

Het overview effect is een fenomeen dat mij nu al jaren bezig houdt! Het is een waarneembare cognitieve shift in bewustzijn bij astronauten en kosmonauten, met andere woorden: mensen die in de ruimte zijn geweest.

Er gebeurt iets opmerkelijks in het menselijk brein op het moment dat een persoon de werkelijkheid van de aarde zwevend in de ruimte aanschouwt. Deze mensen begrijpen onmiddellijk dat onze planeet een kleine fragiele bal leven is, hangende in de oneindige ruimte. Het enige wat dit leven beschermt tegen de gevaren vanuit de ruimte is een flinterdun laagje atmosfeer. En we gaan er vreselijk mee om.

Vanuit de ruimte verdwijnen nationale grenzen en lijken de conflicten die ons als mensheid verdelen minder belangrijk, bijna triviaal.

Het belang van het denken in termen van mensheid in tegenstelling tot nationaliteit en ras is plots overduidelijk voor personen die dit effect hebben ervaren. Het wordt glashelder dat we allen lid zijn van dezelfde stam.

Ze denken en handelen in termen van: Stam Aarde. Tribe Earth.

Entheogenics
  • Save

Deze mensen zijn veranderd. Zij gooien vaak hun leven om. Ze snappen dat het allemaal aan een zijden draadje hangt. Hun hoofddoel lijkt het redden van onze planeet en daarmee onze beschaving geworden. De belangrijkste thema’s zijn daarbij vrede, tolerantie, duurzaamheid, vrede en gebalanceerde technologische vooruitgang.

Ze beginnen te geven.

En dat is waarom ik graag een keer met André Kuipers in de studio zou willen zitten. Ik wil graag een mens ontmoeten die dit effect aan den lijve heeft ondervonden.

Entheogenics

Goed! Terug naar de Aarde.

Entheogenics is een stroming zelfhulp waarbij de beoefenaar actief werkt aan zelfverbetering door het gebruik van psychedelische middelen om in aanraking te komen met het Goddelijke in onszelf.

Het bijvoeglijk naamwoord entheogeen betekent ‘afkomstig van de god in onszelf’. Als zelfstandig naamwoord wordt de term gebruikt om psychoactieve stoffen aan te duiden die gebruikt worden in een religieuze of spirituele context.

Al eeuwen worden door medicijnmannen en sjamanen zogenaamde medicijn- en meesterplanten gebruikt om zowel lichaam als geest te genezen. Met name entheogenen als Psilocybe tampanensis , Ayahuasca, Cannabis en Peyote staan bekend als bijzonder effectief.

Sjamanen spreken niet over drugs. Zij spreken over medicijn.

Entheogenics
  • Save

In de Eindbazen Podcast spreken Wiggert en ik openhartig over de lessen die onze psychonautische avonturen ons gebracht hebben. Voor ons is het een instrument in onze zelfontwikkeling. De actieve bestandsdelen in de entheogenen hebben een geestverruimende werking en zetten het ego vaak op een laag pitje.

Hierdoor kun je veel creatiever en rationeler naar situaties, problemen en mogelijke oplossingen kijken. Ook worden tekortkomingen en aandachtspunten in je persoonlijkheid vaak op pijnlijk directe wijze onder je aandacht geschoven.

Alsof er een wijze volmaakte versie van jezelf (in je hoofd) over je schouder meekijkt en je begeleid in een stuk zelfreflectie.

Klootzak geweest op kantoor? Plots snap je waarom. Het lag niet aan de ander.

Weg aan het lopen voor een besluit dat je al lang genomen hebt? Ineens begrijp je waarom. En je weet plots waarom wel handelen zo belangrijk is.

Niet op de juiste route in je leven? Voel je het aan alles? Maar je weet niet wat je volgende stap is? Ineens heb je je Eureka moment.

Je keert in jezelf en kijkt naar problemen vanuit een geheel nieuw perspectief. Ook het overwinnen van angst en zelfopgelegde beperkingen zijn voordelen die deze (toegegeven) onorthodoxe innerlijke zoektochten ons hebben gebracht.

In Eindbazen afleveringen #10, #21, #26 en #43 reflecteren we uitgebreid op de visioenen en inzichten opgedaan tijdens onze Ayahuascaanse avonturen. In aflevering #45 spreken we uitgebreid met een Peruaanse Sjamaan over de authentieke rituelen, hun spirituele betekenis, maar vooral over de wijze lessen die hij in zijn jaren als genezer heeft opgedaan.

Niet voor iedereen

We hebben wel even getwijfeld of we onze inzichten wilden delen online. Er kleeft een immers een stigma aan psychedelische middelen in onze maatschappij.

Entheogenics is ook zeker niet voor iedereen. Omdat we dagelijks vragen krijgen over het onderwerp hebben we een pagina voor mensen die meer willen weten en de stap overwegen.

Om je de soms heftige ervaring van een psychedelische trip te besparen deel ik in het XII Waves Protocol de belangrijkste inzichten die entheogenen ons hebben gebracht.

Opgedane Inzichten

“De belangrijkste les is de conversatie met jezelf aangaan.” ~Wiggert Meerman

Entheogenics
  • Save

De conversatie met jezelf aangaan betekent omgaan met oude emoties, het dealen met trauma’s van vroeger, loslaten van onnodige bagage en extreem eigenaarschap nemen over alles wat je toegeworpen krijgt in de achtbaan die het leven heet.

Laat je niet verleiden door Ego. Het orkest aan muppets in je hoofd heeft niet altijd het beste met je voor.

Overwin Angst. De mening van anderen mag nooit tussen jou en het volgen van je dromen staan.

Zorg voor jezelf. Laat oude angsten, wrok en fouten los. Vergeef jezelf voor momenten van zwakte en begrijp dat fouten maken een randvoorwaarde voor groei is.

Het leven is kneedbaar. Zet in op je doelen en het Universum zal je voorzien in hetgeen je nodig hebt. Vertrouw hierop.

Zorg voor de planeet en de mensheid.

De dood is niet het einde.

We zijn allen een. Er bestaat geen jij. Er bestaat geen ik. Je acties resoneren bij mensen om je heen. Wees je bewust van je handelen. Door aan anderen te geven, geef je eigenlijk aan jezelf. En dat is hoe de wet der wederkerigheid werkt.

We are the wave!

En dat is wat Andre Kuipers en Jos Burgers met elkaar te maken hebben. Het is waarom het XII Waves Protocol gratis is voor iedereen en altijd zal blijven.

Je zou kunnen stellen dat entheogenics je in staat stelt het overview effect op een andere manier te ervaren in de comfortabele veilige thuishaven van de atmosfeer. Dit kan je helpen de Wet der Wederkerigheid beter te begrijpen en uitdragen. Je hebt geen raket nodig om in de ruimte te komen.

Samen zijn we als unieke druppels in een groter geheel. We zijn individueel in staat het verschil te maken en de mensheid vooruit te helpen. Dit gebeurd echter niet vanzelf. Jij zult de verantwoordelijkheid moeten nemen en proactief bijdragen.

Het is XII Waves haar missie om bij te dragen aan de collectieve kennis en iedereen die ervoor open staat te voorzien van toepasbare kennis om maximaal het verschil te maken. Neem gratis een kijkje het XII Waves Protocol.


Also published on Medium.

Michel Vos

Author Michel Vos

Michel is naast founder van Twelve Waves ook serial-entrepeneur met een passie voor optimalisatie. In zijn podcast Eindbazen spreekt hij wekelijks met bijzondere mensen die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij of technologie. Daarnaast runt hij de supplementen webshop Nootrofit.

More posts by Michel Vos

Laat een reactie achter:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap