Mirjam Spitholt is docent bedrijfseconomie én docent gelukskunde. Een mooie gebalanceerde combinatie en vooral een onwijs inspirerend mens. Ze is een veelgevraagd spreker over geluk en haar lezingen staan erom bekend dat ze een grote impact achterlaten. Een aanrader voor iedereen die haar nog niet kent!

In deze podcast leer je:

 • Hoe kom je in contact met jezelf?
 • Waarom is het belangrijk om je gedachten te trainen?
 • Wat houdt de cursus in wonderen in?
 • Wat is geluk?

We hebben het daarnaast over intuïtie, ego, flow, geluk (uiteraard), connectie maken (een woord waar ik eigenlijk jeuk van krijg), het spel van de angst en de liefde en wat in het hier en nu zijn precies betekent.

Deze podcast heeft een grote impact op mij persoonlijk gehad. Ik kan er niet precies de vinger achter krijgen, maar sinds de opname voel ik me (nog) meer gecentreerd en ervaar ik een grotere, kalme mate van zelfverzekerdheid. Het is een subtiele shift, maar duidelijk merkbaar.

Mirjam stuurde me later heel lief een sneeewbal met een uil (in de uitzending wordt duidelijk waarnaar ze verwijst) en noemde ze het gesprek een “cadeautje voor ons beiden”. Of jij dat ook zo ervaart mag je zelf beslissen, maar ik weet zeker dat je er hoe dan ook veel waarde uit gaat halen. Geniet ervan deze week en laat me weten wat je ervan vond!

Veel luisterplezier en laat me vooral weten wat je van deze aflevering vond!

Bekijk de podcast met Mirjam Spitholt

Luister naar de Mirjam Spitholt podcast

Of luister in je favoriete podcast app, op Spotify of iTunes.

Over Mirjam

Genoemde boeken

Ook interessant

Join the inner-circle!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


Also published on Medium.

Sjanett de Geus, MSc

Author Sjanett de Geus, MSc

Sjanett is directeur van Twelve Waves, host van de Transformatie Podcast en wereldkampioen kettlebellsport. Ze vertaalt haar gedragswetenschappelijke achtergrond en fascinatie voor spiritualiteit en persoonlijke groei naar buitengewone masterclasses en trainingen over lifecrafting en mindgame. Niet heel gek, gezien ze ooit "het toonbeeld van sociale mobiliteit” is genoemd en ze laat zien dat succesvol zijn en buiten de lijntjes kleuren uitstekend samengaan.

More posts by Sjanett de Geus, MSc

Join the discussion 6 Comments

 • Gerald Kersjes schreef:

  De twents nuchtere Mirjam is een gepassioneerd spreker ‘neemt zich daarbij zelf niet al te serieus’ en heeft meerdere dingen gemeen met Sjanett. Ze snappen elkaar heel goed, herkennen dingen bij elkaar en kunnen elkaar bevestigen in hun eigen idee over je eigen weg naar geluk en ‘blijven groeien’. Beide zijn vlgs mij o.a. ‘mooi pragmatisch spiritueel’. Niet te zweverig, gewoon concreet, zoals het zou kunnen zijn, zodat ook studenten het zouden kunnen (be)grijpen. Mirjam probeert bij leerlingen (en volwassenen) ‘het licht weer aan te doen’ over dat alles wat ze zoeken gewoon in henzelf te vinden is. Heerlijk dat er mensen zijn die dit op een zo eenvoudige manier kunnen uittekenen.
  ‘Wat je zoekt heb je allang bij je’ en zie het als spelletje om daar achter te komen, ook al is dat proces niet altijd een eenvoudig, bijvoorbeeld door niet zo streng te zijn tegen jezelf en door diverse mensen en dingen los te (gaan) laten en te vergeven. Eerst je wonden ‘van niet goed genoeg zijn’ helen. Waarom moet je altijd van alles van jezelf, onderzoek dat, er zit wat achter 🙂 Mirjam zat daarbij af en toe vast in het verleden, Sjanett zit meer vast in de toekomst(ige angsten). Blijf niet hopen op een betere toekomst, ga gewoon stap voor stap die toekomst in en kijk met een open blik om iedere hoek wat er op je wacht.
  ‘Thuis’ is ook de plek waar liefde en geluk woont en dat kan dus overal zijn. Wonderen en richtinggevende boodschappen en signalen zijn overal voor jou, als je maar in het moment kunt zijn en durft te voelen wat er is. Dan zal blijken dat je (kunt leren om) intuïtief aan kunt voelen wat goed voor je is. Daar kun je je gesteund door voelen, als je de tekens op je pad, die er echt zijn, kunt (leren) herkennen. Je kunt je afstemmen op dat vele wat er meer is in deze wereld / het universum, maar je moet dan (wel geleerd hebben om) er voor open te kunnen staan. En ook als is dit misschien allemaal niet 100% waar, wat maakt dat dan uit, als je er maar wat mee doet.
  Ondanks dat Mirjam dit snapt, weet ze ook dat ze in de praktijk van het dagelijkse leven af en toe best ‘vergeet’ dat dit zo is. Ook Mirjam trapt nog regelmatig in allerlei valkuilen, ondanks dat ze het aan anderen allemaal heel goed kan vertellen, maar ze is bijv zelf ook soms een ‘curling-ouder’.
  Om te kunnen groeien moet je wel een aantal (onterechte) angsten achter je kunnen laten en (daarvoor) onderzoeken wat je in de eerste 6 jaar van je leven aan onbewuste boodschappen in je ego ingeprent hebt gekregen. Na die 6 jaar draai je meerdere programma’s (van je ouders) af. Je speelt de hele dag ‘bull-shit-FM’ af. Die stemmen moet je in ieder geval achter je kunnen laten, zonder je ouders ergens de schuld van te geven, ze (mis)deden je ook niet expres iets aan. Er zijn een aantal lessen die jij in je leven hebt te leren. Je hebt daarin je eigen weg te ontdekken. Je ‘angst’ is vaak een ‘roep om liefde’. Maar je gedachten en negatieve overtuigingen zijn niet de waarheid, je hoeft er niks mee, je kunt ze laten voor wat ze zijn. Als je dat doet, laat je ze uiteindelijk achter je. Happiness is here and now. Lastige perioden zijn dan niet fijn, maar je komt er door, als je volhoudt. ‘If you resist, persist’.
  Verder is het belangrijk om te leren om je intuïtie te kunnen onderscheiden alle stemmen van je ego in je hoofd. De inspiratie van Mirjam vindt ze ook herhaaldelijk in ‘een cursus in Wonderen’ en in diverse podcasts. Niet alles gebeurt met een reden, maar je kunt dingen wel leren herkennen en je kunt er wel betekenis aan geven. Laat het leven niet gebeuren terwijl jij steeds andere plannen maakt.

Laat een reactie achter:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap